- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
”West meets East – Povestea continuă”
Proiectul ”West meets East – Povestea continuă” aduce pe patru scene din România, la cea de-a doua ediţie, o întâlnire inedită între muzica românească şi cea clasică a Indiei în interpretarea muzicienilor Alexandru Tomescu (la vioară), Udhai Mazumdar (la tabla), Sînziana Mircea (la pian), Rohan Dasgupta (la sitar) şi Bhaskar Das (la bansuri – flaut de bambus)
Turneul “West meets East 2018” va include patru concerte – la Timişoara (3 octombrie, la Filarmonica Banatul), la Cluj (7 octombrie, la Auditorium Maximum), la Bucureşti (13 octombrie, la sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă) şi la Piteşti (15 octombrie, la Filarmonică).
Ca element de noutate a celei de-a doua ediţii, o mare parte din programul din acest an al proiectului “West meets East – Povestea continuă” include piese româneşti rescrise şi rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compoziţii româneşti cunoscute vor fi propuse într-o nouă sonoritate şi o interpretare inedită, la vioară şi instrumente muzicale indiene.
“A fost o adevărată provocare să mă alătur lui Udhai Mazumdar şi colegilor săi din India în turneul de anul trecut. Am fost impresionat nu doar de complexitatea şi noutatea muzicii, ci mai ales de faptul că simţeam cu toţii că le călcam pe urme lui Yehudi Menuhin şi Ravi Shankar, la exact o jumătate de secol distanţă. Muzica lui George Enescu a fost perfect integrată întregului proiect şi vine să pună într-o lumină neaşteptată operele marelui nostru compozitor. Ediţia de anul acesta vine cu multe piese noi şi surprinzătoare, care cu siguranţă vor entuziasma publicul“, a declarat violonistul Alexandru Tomescu, citat în comunicat.
Programul va mai conţine lucrări de Ravi Shankar, lucrări de George Enescu, precum şi ragas-uri indiene ancestrale, care au continuat să fie cântate în India de pe vremea Vedelor şi până în prezent, precizează sursa citată.
“Doresc să mulţumesc publicului român, care a îndrăgit anul trecut aranjamentul realizat de mine pentru ‘Dansul ţărănesc’ de Constantin Dimitrescu, exprimând un interes viu pentru piese similare. Astfel, am primit responsabilitatea grea de a rearanja pentru acest turneu alte compoziţii româneşti, care sunt deja foarte frumoase în varianta originală. Sunt onorat să duc mai departe demersul iniţiat de maestrul meu, Ravi Shankar. Timp de 50 de ani a fost un mare gol. Au mai avut loc unele proiecte punctuale în câteva ţări occidentale, dar acesta este primul din Europa de Est“, a declarat Udhai Mazumdar, discipol al lui Ravi Shankar, liderul grupului de muzicieni indieni.
Prima ediţie a proiectului “West meets East”, restituită pe bază de partituri din arhive, a fost un revival care a oferit publicului românesc o muzică nemaiauzită de 50 de ani – prima fuziune între muzica clasică indiană şi cea occidentală, sub dubla semnătură Shankar-Menuhin.